пʼятниця, 27 жовтня 2017 р.

30 жовтня Український фонд «Благополуччя дітей» проводить вебінар «Навчимо дитину захищатися» для усіх, кому важливо знати, яким чином, якими засобами формувати у дитини навички безпечної поведінки. 
Усі, хто приєднається до безкоштовного вебінару, матимуть змогу ознайомитися з авторськими методиками щодо формування навичок безпечної поведінки дітей, дізнаються про особливості проведення інтерактивних бесід з дітьми 4 – 6 років, про те, які акценти варто розставити під час проведення інтерактивних ігор з дітьми 10-13 років, та на чому важливо сконцентрувати увагу при проведенні інтерактивних занять для дітей 14 – 18 років.
Експертами-ведучими вебінару є:
·         Тетяна Цюман, психолог, доцент кафедри загальної, вікової та педагогічної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, доцент;
·         Олена Нагула, доцент кафедри практичної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат психологічних наук, дитячий психолог, психотерапевт.
Організатори запрошують до участі практичних психологів, соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, методистів, спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представників громадських організацій, батьків та усіх зацікавлених до участі у вебінарі.
Захід відбудеться 30 жовтня 2017 р. з 16:00 до 17:30.
Для участі у вебінарі необхідна попередня реєстрація до 28 жовтня ц.р. включно за ПОСИЛАННЯМ
Зареєстровані учасники отримають лист з посиланням на сторінку трансляції та пароль доступу. 

четвер, 26 жовтня 2017 р.

Аутоагресія серед підлітків. Види роботи психолога щодо попередження цього явища


26 жовтня на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбувся обласний навчальний семінар-тренінг  для практичних психологів закладів освіти інтернатного типу «Аутоагресія серед підлітків. Види роботи психолога щодо попередження цього явища».
У ході семінару методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою І.М. висвітлені питання: аутоагресія, види аутоагресії, ознаки, причини схильності дітей до аутоагресивних дій.  Акцентовано увагу на суїциді, як одному з проявів аутоагресії; ознаках суїцидальної небезпеки; подано алгоритм дій по відношенню до людини, яка хоче скоїти суїцид. Під час семінару було розглянуто питання роботи психолога щодо попередження цих явищ. 
Методистом Центру та практичними психологами Божко Н.С., (Комунальний заклад «Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.), Сердюк Н.М. (Новгород-Сіверська державна гімназія імені К.Д. Ушинського), Молодшою О.М. (Комунальний заклад «Березнянський навчально-реабілітаційний центр»)  практично опрацьовано з  учасниками вправи на зниження рівня внутрішньої напруги, формування адекватної самооцінки, позитивного сприйняття себе та світу, стабілізації емоційного стану; надані методичні рекомендації щодо їх проведення з учнівською молоддю.
Участь у семінарі взяло 11 психологів закладів освіти інтернатного типу.
Методист Центру                                                                    І.М. Лісовецька

середа, 25 жовтня 2017 р.

Співпраця обласного центру практичної психології і соціальної роботи з Комунальним закладом «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр № 2»

23 жовтня, на запит адміністрації  Комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2», методистами обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою Іриною Миколаївною, Антоненко Оленою Михайлівною, Третинніковою Людмилою Андріївною та соціальним педагогом Прилуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Радченко Валентиною Броніславівною проведено ряд просвітницьких тренінгових занять з педагогами закладу. Метою заходу стало підвищення рівня психологічної компетентності та педагогічної майстерності педагогів. 
В рамках заходу фахівцями психологічної служби проведено навчальні семінари-тренінги для вихователів закладу з актуальних проблем: «Стабілізація емоційного стану та формування адекватної самооцінки дітей з особливими освітніми потребами засобами арт-терапії», «Збереження психічного здоров’я педагогічних працівників, запобігання емоційним розладам та формування стресостійкості», «Розвиток комунікативних навичок у дітей з розладами аутичного спектру». Учасники тренінгів мали можливість закріпити на практиці навички формування стресостійкості, отримати відповіді на поставлені запитання щодо роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та долучитися до обговорення актуальних проблем.

Методисти Центру

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Повідомляємо, що 3 листопада 2017 року, до Дня працівника соціальної сфери (5 листопада), на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського буде проводитися творча майстерня «Подорож до себе».
У рамках заходу заплановано проведення ряду майстер-класів з актуальних питань психологічного та соціально-педагогічного супроводу учасників навчально-виховного процесу, професійного розвитку практичних психологів, соціальних педагогів.
До участі запрошуються практичні психологи, соціальні педагоги, методисти з психологічної служби.

У зв’язку з обмеженою кількістю місць на майстер-класах пропонуємо заздалегідь обрати тему заняття (ДОДАТОК) та зареєструватися. Реєстрація на творчу майстерню проводиться до 30 жовтня за телефоном (0462)605-553, через електронну адресу Chernihiv24@ukr.net, блог Центру (у коментарях) та соціальну мережу Facebook у групі «Психологічна служба Чернігівщини».

середа, 11 жовтня 2017 р.

Шановні колеги!
Звертаємо вашу увагу на методичні рекомендації, що допоможуть розпізнати дітей, які долучені до небезпечних квестів. Для детального ознайомлення просимо перейти за наступним ПОСИЛАННЯМ