понеділок, 10 квітня 2017 р.

Медіація ‒ крок до примирення! Чернігівська область долучилась до проекту впровадження медіації в навчальних закладах

З 03 по 07 квітня 2017 року Третиннікова Людмила Андріївна, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи взяла участь у навчальному семінарі для фахівців інститутів післядипломної педагогічної освіти щодо впровадження (спец) курсу «Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у вирішенні конфліктів та миробудуванні», розробленого громадською організацією
«Ла-Страда Україна» в межах відповідного проекту. Семінар проводився у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України.
Спецкурс «Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у вирішенні конфліктів та миробудуванні» створено з метою забезпечення розвитку професійної компетентності педагогічних працівників та підготовки їх як медіаторів для системи освіти шляхом імплементації кращих європейських та світових стандартів медіації; формування навичок надання послуг медіації на професійних засадах, поширення практики мирного вирішення спорів ненасильницькими методами для миробудування, профілактики та розв’язання конфліктів у навчальному середовищі, в групах та громадах, які постраждали від конфлікту.
Прагнучи миру, необхідно робити все можливе для його встановлення, в тому числі через активізацію потенціалу – вчителів, соціальних працівників, педагогів. Важливим є формування у педагогічних працівників спеціальної професійної підготовки для побудови конструктивних безконфліктних відносин. Миробудування потрібно вивчати. Основою миробудування, розв’язання конфлікту є діалог, а ефективним інструментом – медіація.
Позитивні результати посередництва в конфліктах можуть забезпечити фахівці зі спеціальною професійною підготовкою ‒ медіатори.
Актуальною стає особа медіатора – спеціально підготовленого посередника в вирішенні конфліктів, який однаково підтримує обидві сторони та допомагає їм знайти взаємоприйнятне рішення.
На сьогоднішній час таких спеціалістів бракує, в тому числі й у навчальних закладах.
20 квітня 2017 року в рамках творчої майстерні «Подорож до себе» для практичних психологів, соціальних педагогів, методистів з психологічної служби відбудеться презентація методу медіації та відпрацювання техніки «Коло».
На 2017-2018 навчальний рік на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського плануються тематичні (тижневі) курси «Базові навички медіатора в навчальному закладі» для соціальних педагогів, практичних психологів, класних керівників.
Третиннікова Л.А.

Немає коментарів:

Дописати коментар