вівторок, 26 вересня 2017 р.

В рамках засідання школи молодого спеціаліста для практичних психологів дошкільних навчальних закладів, проведено семінар-тренінг «Навчить дитину захищатися: просвітницька робота з дітьми дошкільного віку з питань попередження насильства та формування безпечної поведінки»

21-22 вересня на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, центром практичної психології та соціальної роботи організовано проведення навчального семінару-тренінгу «Навчіть дитину захищатися». Участь у семінарі взяли практичні психологи дошкільних навчальних закладів м. Чернігова та методисти ОЦППСР (24 особи).
В ході семінару було представлено Програму «Навчіть дитину захищатися: просвітницька робота з дітьми дошкільного віку з питань попередження насильства та формування безпечної поведінки». Програма є в переліку рекомендованих профілактичних програм, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2017 № 1127 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо розвиток психологічної служби системи освіти України на період до 2020 року» та спрямована на формування у дітей 4-6 років безпечної поведінки та вміння відстоювати особистісні кордони. Учасники семінару-тренінгу отримали посібники з чіткими рекомендаціями щодо впровадження програми, авторами якої є визнані в Україні експерти та майстер-тренери у сфері розробки, реалізації та моніторингу інноваційних просвітницьких програм з питань профілактики насильства, запобігання торгівлі людьми: Т. П. Цюман, доцент кафедри загальної, вікової та педагогічної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, Голова Правління ВБО Українського фонду «Благополуччя дітей», кандидат педагогічних наук, психолог та О. Л. Нагула, доцент Інституту людини Київського університету ім. Бориса Грінченка, кандидат психологічних наук, дитячий психолог. Авторами методичного посібника обгрунтовано актуальність проблеми попередження будь-яких форм насильства над дітьми. Для просвітницької роботи з дітьми 4-6 років запропоновано сценарії інтерактивних бесід, спрямованих на навчання дітей п’яти важливим правилам безпечної поведінки. Найважливіша в посібнику інформація стосується того, які ситуації і сигнали в поведінці дитини повинні викликати тривогу у дорослої людини.
Учасники семінару спробували себе в ролі ведучих інтерактивних занять для дітей, програли профілактичні ігри, передбачені програмою, що додало їм впевненості у своїх професійних навичках та змогу переконатися у доступності матеріалу і його ефективності. Фахівці психологічної служби отримали свідоцтва, які дають право на впровадження програми в навчальному закладі і методичні матеріали. Надалі програма «Навчіть дитину захищатися» в Чернігівській області буде поширюватися через проведення навчальних семінарів для психологів, педагогічних працівників та батьків в дошкільних навчальних закладах.
Методист ОЦППСР Антоненко О.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар