вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Засідання школи молодого спеціаліста для практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти області

11 жовтня 2021 року відбулося чергове он-лайн засідання школи молодого спеціаліста для новопризначених практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти області «Організація та зміст роботи фахівців психологічної служби у рамках реалізації реформ Нової української школи». З пріоритетними напрямами діяльності працівників психологічної служби у системі освіти на 2021/2022 навчальний рік учасників ознайомила Антоненко Олена Михайлівна, директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області (далі НМЦПССОЧО). Оленою Михайлівною було представлено актуальну вертикаль психологічної служби системи освіти України, висвітлено основні частини Положення про психологічну службу у системі освіти та професійного стандарту «Практичний психолог закладу освіти», проаналізовано листи МОН щодо пріоритетних напрямів діяльності психологічної служби, як важливих документів, на які слід спиратися практичним психологам та соціальним педагогам при організації та здійсненні психологічного супроводу освітнього процесу у рамках реалізації реформ Нової української школи.

Важливі питання щодо нормативно-правової бази, яка унормовує та врегульовує діяльність працівників психологічної служби, висвітлила Грищенко Ірина Володимирівна, заступник директора НМЦПССОЧО. Зокрема, Іриною Володимирівною було надано детальні рекомендації та роз’яснення щодо ефективного планування роботи фахівців, ознайомлено учасників з інтернет ресурсами для організації запланованих заходів та окреслено специфіку різних напрямів роботи спеціалістів психологічної служби. Акцентовано увагу новопризначених практичних психологів та соціальних педагогів на дотриманні вимог щодо ведення типової документації працівників служби, представлено блог НМЦПССОЧО, на якому зібрано нормативні, методичні та інформаційні матеріали для роботи практичних психологів та соціальних педагогів з усіма учасниками освітнього процесу.

Актуальні питання щодо формування безпечного освітнього середовища в закладах освіти, попередження проявів насильства, профілактики різних форм булінгу висвітлено Третинніковою Людмилою Андріївною, методистом НМЦПССОЧО. Людмила Андріївна представила алгоритми дій працівників психологічної служби закладів освіти у разі виявлення випадків насильства, окреслила межі компетенції практичних психологів та соціальних педагогів у роботі з такими випадками, висвітлила їх юридичний та правовий аспект, ознайомила з останніми документами, які унормовують діяльність працівників служби та їх взаємодію з супутніми структурами у разі виявлення ситуації булінгу, кібербулінгу, домашнього насильства тощо.

Важливою інформацією щодо здійснення профілактичної роботи через впровадження просвітницько-профілактичних програм МОНУ працівниками психологічної служби серед здобувачів освіти поділилася з учасниками Лісовецька Ірина Миколаївна, методист НМЦПССОЧО. Про проходження навчання за цими програмами на базі ЧОІППО імені К.Д.Ушинського, про специфіку їх реалізації, про ефективність та систематизованість, направленість на попередження актуальних для сьогодення проблем та негативних проявів в учнівському середовищі йшлося у виступі Ірини Миколаївни. Також методистом було презентовано та надано роз’яснення щодо структури та мети кожної з 14 програм, навчання за якими щорічно проводиться на базі ЧОІППО імені К.Д.Ушинського та координація впровадження в закладах освіти області покладена на НМЦПССОЧО.

Загалом, у заході взяло участь 77 фахівців психологічної служби, які отримали відповіді на поставлені запитання та сертифікати про участь у засіданні школи молодого спеціаліста для новопризначених практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти області.

МАТЕРІАЛИ ШМС

Немає коментарів:

Дописати коментар