пʼятницю, 17 червня 2022 р.

Програма «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція»

Від 13 до 17 червня 2022 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Третинніковою Людмилою Андріївною, методистом Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області проведено курси підвищення кваліфікації для практичних психологів, соціальних педагогів, педагогічних працівників (класних керівників) ЗЗСО, ЗПО з впровадження профілактичної програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція».
У час переходу базової освіти на засади Нової української школи актуальність Програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» здобула особливого значення і це пов’язано з методологією зазначеної програми та оновленням підходів до виховної роботи в Новій українській школі. Вони обидві покликані сформувати сучасну особистість, яка розділяє загальнолюдські цінності та володіє навичками «soft skill».
Навчання за Програмою здійснювалося в форматі онлайн-тренінгу, що дало змогу учасникам не лише опанувати методологічну частину програми, а й взяти активну участь у практичному опрацювання її вправ та спробувати себе у ролі ведучих онлайн-занять. Такий підхід сприяв цілісному опануванню програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція».
У співпраці НМЦПССОЧО та ГО «ВГЦ «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в рамках зазначеного вище курсу слухачі мали нагоду пройти додаткове навчання за програмою «Діти та війна: навчання технікам зцілення». Програма була розроблена колективом фахівців міжнародної організації CHILDREN AND WAR FOUNDATION первинно для організації психологічної допомоги дітям в часи війни на території колишньої Югославії. З того часу дана методика застосовувалася також у багатьох інших країнах земної кулі охоплених війною чи іншими подіями з масованим психотравмуючим впливом, зокрема різного роду стихійними лихами. Програма розроблена на основі доказового когнітивно-поведінкового підходу терапії посттравматичних розладів у дітей. Ця методика є швидка у застосуванні, вона залучає як дітей (віком від 8 років), так і батьків, допомагаючи останнім стати надійним джерелом підтримки для дітей у подоланні стресу.
Психологічна служба системи освіти нашої області отримала 46 підготовлених спеціалістів із числа практичних психологів, соціальних педагогів готових працювати за програмою «Діти та війна: навчання технікам зцілення» і допомагати подолати психологічні травми та пережити травматичний досвід воєнних дій.

Немає коментарів:

Дописати коментар