вівторок, 16 січня 2024 р.

Навчання у рамках українсько-німецького проєкту «HOPE network:Створення умов для професійної підтримки та розвитку психологів»

Від 09 по 12 січня 2024 року в місті Києві практичні психологи закладів загальної середньої освіти Семенівської, Корюківської, Прилуцької, Варвинської, Іванівської, Срібнянської територіальних громад та методисти Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області Віталіна Шовкова та Наталія Німченко стали учасниками офлайн тренінгу «Психологічна допомога: робота з різними категоріями вцілілих під час та після війни». у рамках навчання за українсько-німецьким  проєктом «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні». Від листопада 2023 року до квітня 2024 року 20 практичних психологів закладів загальної середньої освіти Київської і Чернігівської областей будуть навчатися у команди найкращих тренерів та експертів Німеччини та України у галузі травмотерапії, кризової психології, травмофокусованої педагогіки тощо.

До проведення п’ятиденного офлайн тренінгу були залучені експерти у сфері кризової психології, інструментів Мирної Школи, психологічного відновлення постраждалих – Леся Інжиєвська к. псих. наук, доцент; Надія Лунченко, к. псих. наук, завідуюча лабораторією прикладної психології освіти УНМЦ практичної психології і соціальної роботи НАПН України; Юрій Луценко, науковий співробітник УНМЦ практичної психології і соціальної роботи НАПН України, національний експерт з MHPSS.

Під час навчання учасники не лише опрацювали теоретичний матеріал щодо надання психологічної допомоги, супроводу постраждалих, а й підвищили рівень професійної компетентності у наданні психологічної допомоги дітям, батькам та вчителям, відпрацювали навички застосування діагностичного інструментарію щодо визначення ознак ПТСР, ознайомилися з протоколами роботи та перенаправлення для отримання клінічної допомоги дітей, котрі мають ознаки психічних порушення внаслідок війни.

Особливим гостем тренінгу став фундатор проєкту – Віталій Панок, виконуючий обов’язків академіка-секретаря відділення психології і спеціальної педагогіки НАПН, директор УНМЦ практичної психології і соціальної роботи, доктор психологічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України. У форматі відкритого простору учасники мали можливість обговорити стратегію розвитку психологічної служби, роль та місце учасників проєкту у процесі її розбудови. Віталій Панок підкреслив важливість укріплення психологічної служби системи освіти та покращення якості надання психологічних послуг в умовах та після війни. На його думку основне завдання психолога в умовах війни є психоедукація вчителів і батьків, а тому модель «зцілюючих класів» та «травмофокусованого навчання» від німецьких партнерів, є надзвичайно важливою.

Інформація про проєкт. ГО «Агенція Розвитку Проєктних Ініціатив» спільно з партнерами з листопада 2023 року розпочали реалізацію міжнародного проєкту  «HOPE network: Створення умов для професійної підтримки та розвитку психологів», підтриманого проєктом «Підтримка сталого розвитку», який імплементується компанією GIZ  за дорученням Уряду Німеччини. Партнерами проєкту є: Вища психологічна школа Берліну (Psychologische Hochschule Berlin (PHB)), Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України, ГО «Всеукраїнська асоціація практикуючих психологів», ГО «Інститут Миру і Порозуміння».

Проєкт спрямований на підвищення професійної компетентності психологів системи освіти у наданні психологічної допомоги дітям, батькам та вчителям, відпрацювання навичок застосування діагностичного інструментарію щодо визначення ознак ПТСР, відпрацювання протоколів роботи з дітьми, котрі мають порушення психіки внаслідок війни в Україні.

20 практичних психологів закладів загальної середньої освіти Київської і Чернігівської областей навчаються у команди найкращих тренерів та експертів Німеччини та України у галузі травмотерапії, кризової психології, травмофокусованої педагогіки тощо.

Окремим компонентом проєкту є започаткування роботи Інформаційно-ресурсного хабу «HOPE network», як платформи для поширення передового досвіду, професійного спілкування, підвищення кваліфікації, самоосвіти та акумуляції методичних, презентаційних та інших навчальних матеріалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар