вівторок, 14 березня 2017 р.

 З 27 лютого по 3 березня 2017 на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського проведено тижневі курси для практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів з впровадження профілактичної програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція».
Метою програми є попередження торгівлі людьми через формування обізнаної, впевненої, відповідальної та соціально активної особистості. Програма має гриф Міністерства освіти і науки України та схвалена до впровадження в освітніх закладах.
Програма «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» розрахована на учнів 7-11 класів та складається із 4-х блоків, які відповідають базовим компонентам розвитку та становлення особистості:
­         «Ставлення до себе» (особистісне самовизначення). Визначення та усвідомлення дитиною власних особистісних якостей, емоційного світу, самооцінка потреб, визначення власної позиції в системі життєвих цінностей;
­         «Ставлення до інших» (самовизначення у сфері комунікації). Формування у школярів вмінь толерантного ставлення до інших людей на засадах поваги до їхніх прав та свобод;
­         «Ставлення до діяльності» (поведінкове та професійне самовизначення). Підготовка особистості до свідомого вибору професії та безпечного життєвого шляху, до активної діяльності в різних сферах;
­                     «Ставлення до навколишнього світу» (суспільне самовизначення). Усвідомлення культурного різноманіття у світі, його багатогранності, розуміння себе як громадянина суспільства, члена міжнародної спільноти.
Для кожного класу розроблено тематичні виховні години, розраховані на 16–19 годин упродовж навчального року.
Однак варіативність програми дозволяє обрати оптимальну кількість годин для кожного класу, враховуючи потреби учнівської молоді, рівень її розвитку та соціального досвіду.
Структура програми передбачає можливість її реалізації за межами загальноосвітнього навчального закладу: у позашкільному навчальному закладі, закладах оздоровлення та відпочинку.
Також курсанти ознайомилися з програмою та змістом тренінгових занять для батьків «Творимо разом світ, безпечний для дитини», що є доповненням до профілактичних занять програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для учнів 7-11 класів та дозволяє здійснювати комплексну профілактику торгівлі людьми.
Відпрацювали навички впровадження ігор «Рожеві окуляри», «Галопом по Європах», які також є дієвим інструментом у проведенні профілактичних заходів з попередження торгівлі людьми.
Навчання пройшло 19 практичних психологів, соціальних педагогів загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, навчально-виховних комбінатів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.


Третиннікова Л.А., методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи 

Немає коментарів:

Дописати коментар