середу, 10 жовтня 2018 р.

Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп

10 жовтня 2018 року заступник директора ОЦППСР Ірина Грищенко взяла участь у парламентських слуханнях у Верховній Раді на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп». 
Відкрила слухання головуюча на засіданні заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Вона зауважила: «Ця тема дуже вразлива, вона зачіпає багатьох, але ми готові сьогодні про це говорити». О.Сироїд підкреслила, що роль жінки і права жінки забезпечуються не в боротьбі з чоловіками, «нам потрібно боротися за те, щоб мати партнерство, яке гарантує повагу кожному, щоб кожен міг займатися тим, який вибір він зробив, щоб це був власний вибір, а не вибір іншого» (ВІДЕО).
З доповіддю виступила заступник міністра соціальної політики України Наталія Федорович. Вона акцентувала увагу на кроках уряду щодо виконання національного плану заходів з ліквідації дискримінації щодо жінок на період до 2021 року (ВІДЕО)
Голова Підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова у своєму виступі наголосила, що значна зацікавленість темою парламентських слухань серед міжнародних партнерів свідчить про наявність проблем, врегулювання яких суспільство готове сформулювати як завдання владі. «Сьогодні ми будемо говорити про жінок, які найбільше потерпають від дискримінації та нерівності. Ми поглянемо як ці фактори позначаються на кожній з цих груп. Я хотіла б розпочати з ромських жінок», - сказала І.СусловаВона повідомила, що «за попередніми офіційними даними, на території України проживає 48 тисяч ромів, за неофіційними – орієнтовно 400 тисяч, серед них більша частина – жінки. Лише 1% дітей ромів отримує атестат про повну загальну середню освіту, більшість залишають навчання через позицію батьків». Парламентарій зазначила, що «лише 28% ромів сьогодні мають роботу, особливо у важкому стані - ромські жінки. Без освіти, документів працевлаштуватися фактично неможливо. Вони ведуть асоціальний спосіб життя» (ВІДЕО)
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у своєму виступі зазначила, що найбільше страждають жінки з числа внутрішньо переміщених осіб, жінки з інвалідністю, сільські жінки, особливо похилого віку, а також жінки ромської національності (ВІДЕО)
Учасники парламентських слухань на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп» заслухали виступи народних депутатів, представників правозахисних організацій, громадських об’єднань, всеукраїнських і міжнародних організацій.
Висловлені під час зібрання пропозиції щодо подолання дискримінації жінок з вразливих соціальних груп будуть враховані Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у рекомендаціях парламентських слухань. 

Немає коментарів:

Дописати коментар