пʼятницю, 5 жовтня 2018 р.

#Міжнародний_День_проти_насильства #ВсеукраїнськаНарада #Стоп_насильству


3 жовтня в м. Києві директор обласного центру практичної психології та соціальної роботи Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної науки імені К.Д.Ушинського Олена Антоненко взяла участь у Всеукраїнській нараді за участі центральних органів виконавчої влади та громадських організацій «Наявні ресурси для попередження насильства щодо дітей в закладах освіти».
Сьогодні насильство навколо нас. Разом з тим, діти та дорослі прагнуть змін і ці зміни очолюють школи, створюючи дружнє середовище, в системі цінності якого не має толерантності до будь-яких проявів насильства. Під час наради обговорювалося:
Як побудувати систему яка працює на запобігання насильства щодо дітей?
Яка є допомога і якої потребують школи у розв’язанні проблеми насильства?
Які є механізми захисту та сповіщення, що дозволяє своєчасно виявляти проблеми і надавати своєчасну допомогу кожному хто її потребує?
Організатори: Міністерство освіти і науки України, Жіночий консорціум України, Save the Children за підтримки SIDA(Шведське агенство з міжнародного розвитку)
Спікери: Павло Хобзей, Ivanna Kobernik, Алла Середницька, Ніна Березіна - Міністерство освіти і науки України; Іван Бех, Інститут проблем виховання НАПН України; Наталка Федорович, Міністерство соціальної політики України; Тетяна Цюман, Інститут людини Київського університету імені Бориса Грінченка, Голова правління ВБО Український фонд «Благополуччя дітей»; Ольга Флярковська, Інститут модернізації змісту освіти МО; Інна Сотніченко Центр "Ла Страда-Україна" Національна дитяча "гаряча лінія".
Ці та багато інших спікерів, озвучуючи існуючі проблеми насильства в закладах освіти, були єдині у тому, що їх вирішення можливе лише за умови системної співпраці, взаємодії та цілісного підходу всіх структур.
Ольга Флярковська, начальник відділу психологічної служби та соціально-педагогічної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», розповіла про наявні ресурси та можливості фахівців психологічної служби системи освіти щодо надання підтримки учасникам освітнього процесу щодо вирішення проблеми насильства та булінгу. Одним із ефективних методів вирішення конфліктів визнано медіації, на основі яких розроблено комплект освітніх програм «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації». 
За словами Ніни Березіної ( відділ позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України) фахівці психологічної служби та педагогічні працівники мають дієвий ресурс – «Методичні рекомендації щодо взаємодії педагогічних працівників у навчальних закладах та взаємодії з іншими органами і службами щодо захисту прав дітей» (лист Міністерства освіти і науки України від 28.10.2014  № 1/9-557); розробки фахівців Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України та обласного центру практичної психології і соціальної роботи ЧОІППО імені К.Д. Ушинського. Нагадуємо, що ці матеріали розміщено на блозі обласного центру практичної психології і соціальної роботи у розділі «Методичні матеріали».
Також на блозі ОЦППСР розміщено презентації з наради: «Національна дитяча «гаряча» лінія:для дітей та про дітей»; «Створення Кодексу безпечного освітнього середовища закладу освіти» та інші у розділі «Семінари».
Ніна Олексіївна Березіна передала щирі вітання з Днем вчителя всім педагогічним працівникам а я, маючи нагоду, передаю їх вам – наснаги, здоров’я, успіхів та усіляких гараздів. Гарного, щасливого та душевного свята!
Директор Центру                                                Олена Антоненко

Немає коментарів:

Дописати коментар