четвер, 23 травня 2019 р.

Науково-практична конференція за результатами ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів "Нові технології у новій школі"

21 травня 2019 року у місті Києві у приміщенні Міністерства освіти і науки України відбулася підсумкова науково-практична конференція за результатами ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів "Нові технології у новій школі". Працівники психологічної служби системи освіти області: Олена Антоненко, директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, Світлана Поклад, методист з психологічної служби Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти та Інна Садова, практичний психолог Прилуцької гімназії № 6 імені Віктора Андрійовича Затолокіна Прилуцької міської ради Чернігівської області взяли участь у роботі конференції.
Відкриваючи конференцію, перший заступник міністра Павло Хобзей зауважив, що реформа школи вимагає змін і у діяльності шкільних психологів та соціальних педагогів. Саме на цих фахівців покладене важливе завдання створення доброзичливої атмосфери, безпечних умов перебування у шкільних колективах, попередження цькування та насильства. Час вимагає нових підходів та нестандартного вирішення існуючих проблем. Їх пошук і був метою конференції. Юрій Завалевсткий, в.о. ректора Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» у своєму виступі підкреслив важливість підвищення психологічної компетентності педагогічних працівників в умовах реформування системи освіти, налагодження тісної конструктивної співпраці між учасниками освітнього процесу і роль працівників психологічної служби у цьому є надзвичайно важливою – це просвіта та профілактика, медіатора та консультанта.
У 2018 році Міністерством освіти і науки України був оголошений перший конкурс для психологів та соціальних педагогів. Ініціатором його проведення виступив відділ психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». На конференції його керівник Ольга Флярковська виступила  модератором заходу.  Концепція Нової української школи говорить про те, що нам потрібні зміни. Для того, щоб вони відбувалися, потрібно оновлення у професійної діяльності. Саме психологічна служба покликана навчити дитину жити в мирі з собою, з іншими, вступати в стосунки зі світом так, щоб життя приносило радість, задоволення, – зазначила у своєму виступі Ольга Флярковська.
У конкурсі взяли участь 55 фахівців з усієї країни, семеро з яких визнані переможцями. Почесне ІІІ місце виборола Інна Садова, практичний психолог Прилуцької гімназії № 5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна Прилуцької міської ради Чернігівської області. Роботи усіх переможців отримали гриф Міністерства освіти і науки України. Ольга Флярковська, начальник відділу психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи представила поважне журі конкурсу. Віталій Григорович Панок, директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи  Національної академії педагогічних наук України наголосив на важливості участі та подальшому проведенні конкурсу, як можливості популяризації діяльності психологічної служби та обміну кращим досвідом. Учасники заходу – переможці та учасники конкурсу, автори програм, керівники психологічних служб областей – отримали дипломи переможців та учасників, подарунки, подяки, слова підтримки та незабутні враження.
«Конкурс має надзвичайно велике значення для всієї системи освіти. Вперше на рівні України пройшли творчі змагання психологів та соціальних педагогів та їх узагальнення в Міністерстві освіти і науки України. Перший заступник міністра прийшов, подякував, сказав добрі слова. Це показало всім керівникам на місцях, і батькам, і громадськості те, що психологічна служба цінується колегами-освітянами, те, що психолог зараз у закладі освіти – дуже поважна фігура, від якої багато чого вимагається. Всі побачили, що психологія чи практична психологія – серйозна галузь професійної діяльності, яка потребує технік, технологій, методів роботи, які були продемонстровані на конкурсі», – зазначив директор Українського науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України Віталій Панок.

Немає коментарів:

Дописати коментар