середу, 27 листопада 2019 р.

Участь у робочій нараді з питань апробації та впровадження курсу «Культура добросусідства»

Директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти  Чернігівської області Олена Антоненко взяла участь у робочій нараді з питань апробації та впровадження курсу «Культура добросусідства» в освітніх закладах України, яка відбулася 21–23 листопада на Чернівеччині в с. Бояни. Захід  організовано Інформаційно-дослідним центром «Інтеграція та розвиток» у співпраці з Міністерством освіти і науки України за підтримки Посольства Королівства Норвегії в Україні та за участі експертів із миротворчої освіти міжнародної мережі громадських організацій «Глобальне партнерство з запобігання збройним конфліктам» (GPPAC).
Учасників наради гостинно зустріли господарі Північної Буковини, ознайомивши з історією Чернівців, здійснивши екскурсію містом. Вітання від організаторів заходу, партнерів і донорів отримали гості краю, зокрема, з вітальним словом виступила  представниця Міністерства освіти і науки України Лариса Євтушенко (відділ змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин), Маргарита Араджионі, керівниця групи розробників курсу «Культура добросусідства», презентувала результати апробації та впровадження курсу «Культура добросусідства» у 2019 році і пріоритети роботи на 2020 рік  від ІДЦ «Інтеграція та розвиток». 
З досвідом миротворчої освіти учасників ознайомили представники з Австралії, США, Молдови, Вірменії (Дженіффер Баттон, Гаррі Шоу, Алла Никитенко, Даніела Статі, Гохар Маркосян), які висвітили питання розбудови міжкультурної спроможності та культурної інклюзії у шкільному середовищі цих країн. Було презентовано вітчизняний досвід реалізації курсу в мультикультурних громадах закладів ЗДО та ЗССО Харківщини, Закарпаття, Луганщини, Херсонщини, Київщини, Сумщини, Миколаївщини тощо. Провідною темою презентацій стала профілактика конфліктів та навчання порозумінню в суспільстві. 
22 листопада учасники долучилися до обговорення методик і результатів оцінки програм, спрямованих на розвиток громадянської освіти і превенцію насильницьких конфліктів у рамках діяльності Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 
Було презентовано  методичні лайфхаки та командний підхід в організації роботи педагогів в інклюзивній групі, можливості курсу «Культура добросусідства» у формуванні та розвитку критичного і креативного мислення, мовної толерантності, збірку «Батьківські збори по-новому», майстер-класи від провідних тренерок курсу «КД», роботу  партнерського проекту «Мирна школа», розглядалися проблеми виникнення залежностей у дітей і підлітків та як цьому запобігти, правового захисту педагогів. З учасниками провели зустрічі представники Східноєвропейської мережі Глобального партнерства із запобігання збройним конфліктам (GPPAC) і керівної групи з миротворчої освіти GPPAC. 
23 листопада 2019 р. учасники заходу взяли участь в обговоренні питань викладання методики роботи за курсом «КД» в інститутах післядипломної педагогічної освіти й Академіях неперервної освіти. 

Немає коментарів:

Дописати коментар