понеділок, 11 вересня 2023 р.

Обласний вебінар–нарада для фахівців психологічної служби закладів освіти Чернігівської області

05 вересня 2023 року на базі ЧОІППО імені К.Д.Ушинського відбувся обласний вебінар-нарада «Організація діяльності психологічної служби системи освіти області у 2023-2024 н.р.». Участь у роботі вебінару взяли 340 фахівців психологічної служби, а саме:  психологи Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, практичні психологи і соціальні педагоги закладів освіти, спеціалісти органів управління ТГ, які відповідають за питання психологічної служби.

Олена Антоненко, директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області, модератор заходу,  акцентувала увагу учасників на основних питаннях діяльності фахівців психологічної служби системи освіти у новому навчальному році.  Зокрема, у виступі йшлося про психологічну травматизацію, порушення базових потреб у безпеці, численні втрати як фізичного так і ментального характеру серед українців через триваючу широкомасштабну збройну агресію російської федерації проти України. За таких умов істотно зростає роль психологічної служби у системі освіти щодо забезпечення своєчасного і систематичного надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань системи освіти. Вагомого значення набуває створення психологічно комфортного освітнього простору для здобувачів освіти, забезпечення якісного освітнього процесу для здобувачів освіти та надання своєчасної підтримки педагогічним працівникам.

Відтак, у ході заходу було розглянуто важливі професійні ресурси, на які слід спиратися фахівцям психологічної служби у ході створення психологічно безпечного освітнього простору. Зокрема, Інна Чистенко, радник голови Чернігівської ОВА з питань ментального здоров’я, обласний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (далі Програма) висвітлила актуальні питання щодо реалізації Програми, яка сприяє формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я та дає діючі інструменти фахівцям психологічної служби для ефективної психопрофілактики та просвіти учасників освітнього процесу.

В умовах змішаної форми навчання практичні психологи та соціальні педагоги  закладів освіти здійснюють просвіту за допомогою інтернет-ресурсів, про що поділилася досвідом впровадження цифрових технологій «Інноваційні технології у роботі психологічної служби закладу освіти» Світлана Поклад, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти області.

Ірина Лисенко, проректор з науково-методичної роботи ЧОІППО імені К.Д.Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент висвітлила питання «Професійний розвиток педагогічних працівників: виклики, можливості». Ірина Василівна прокоментувала нове «Положення про атестацію педагогічних працівників», учасники вебінару мали змогу отримати вичерпні відповіді на поставлені запитання щодо атестації в 2023-2024 н.р.

Ірина Грищенко, заступник директора НМЦПССОЧО акцентувала увагу учасників вебінару на заходах щодо профілактики професійного вигорання педагогічних працівників та формування навичок надання першої психологічної допомоги педагогічними працівниками здобувачам освіти у часи війни, як важливих складових психологічно безпечного середовища.

Учасники вебінару-наради мали можливість обговорити актуальні питання психологічної служби, поділитися досвідом організації роботи та отримати контакти та ресурси для отримання методичної допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар