понеділок, 22 січня 2024 р.

Участь у засіданні круглого столу на тему «Психологічні потреби жителів громад Чернігівської області»

16 січня 2024 року Олена Антоненко, директор НМЦ психологічної служби у системі освіти Чернігівської області ЧОІППО імені К.Д.Ушинського взяла участь у засіданні круглого столу на тему: «Психологічні потреби жителів громад Чернігівської області». Психологи, представники громадських організацій, ГУ ДСНС, соціальної служби, освіти та органів влади територіальних громад обговорювали емоційно-психологічний стан мешканців Чернігівщини за майже 2 роки війни та можливості його поліпшення.

Зокрема, про можливості у отриманні психосоціальної підтримки в громаді, про проведене картування надавачів послуг із ментального здоров’я учасників ознайомила Інна Чистенко, радниця голови ОВА з питань ментального здоров’я. Також Інна Григорівна зауважила, що у ході опитування педагогічних колективів закладів освіти області вчителі продемонстрували показники, які свідчать про суттєвий запит та потребу щодо проведення просвітницьких заходів з питань  першої психологічної допомоги та самодопомоги, залишається на високому рівні показник щодо потреб у практичній психосоціальній допомозі. Від так, проєкти, які спрямовані на забезпечення психологічної підтримки у громадах є актуальними та бажаними.

Про підсумки проєкту «Посилення психологічної стійкості жителів громад Чернігівської області» розповіла керівниця проєкту, представниця ГО Асоціація демократичного розвитку, Ірина Синельник. Проєкт було реалізовано у 6 громадах області, які потрапили під ворожу окупацію і дорослі та діти яких потребують психологічної допомоги по цей час. Таку допомогу у вигляді тренінгів з першої психологічної допомоги та самодопомоги надавали членам громади психологині ГУ ДСНС в Чернігівській області Катерина Савельєва та Анна Чалова. Психологині надали присутнім аналіз проведеної роботи та зробили висновок щодо її важливості та результативності. Говорили про вікові особливості переживання втрат, про прояви стресових станів, про ефективні способи зняття психоемоційної напруги.

Олена Антоненко у ході обговорення акцентувала увагу на тих проблемах, які наразі у психологічної служби системи освіти, а саме: недостатньо забезпечені психологами заклади освіти через брак кадрів; велике навантаження на спеціалістів служби через численні звернення за психологічною допомогою щодо корекції наслідків травматичних ситуацій, викликаних війною. Про особливості звернення студентів та переживання кризи в період війни розповіли Олена Гірченко, кандидатка психологічних наук, доцентка Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, та Ганна Чепурна, кандидатка психологічних наук, доцентка Національного університету «Чернігівська Політехніка».

Модераторка заходу, психологиня Надія Копаниця провела з учасниками вправи брейнстормінгу на визначення нових ефективних форм та напрямів роботи щодо посилення психологічної стійкості жителів громад Чернігівської області, які можна реалізувати у співпраці служб та структур, представники яких були учасниками круглого столу.

Немає коментарів:

Дописати коментар