понеділок, 22 січня 2024 р.

Обласний вебінар для представників психологічної служби закладів освіти області

19 січня 2024 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського фахівцями Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області було проведено обласний вебінар для представників психологічної служби закладів освіти області «Презентація програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» (для здобувачів освіти 1-4 класів)». Програма «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» має на меті формування в учасників освітнього процесу навичок безпечної поведінки, зокрема запобігання торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми є дуже гострою, особливо в цей нелегкий період для України. Жінки  та  діти,  які  змушені  зараз  покинути  Україну  через  військову агресію  росії  та  прямують  до  сусідніх  країн,  стикаються  з  ризиками  торгівлі людьми.  Втрата  роботи  і  доходу  внаслідок  війни, обмежені  можливості  забезпечити  головні  потреби  внутрішньо  переміщених осіб та постраждалого від війни населення призведуть до зростання ризиків. Державними установами, правоохоронними органами, міжнародними компаніями, а також мережею громадських організацій по всій території України приділяється особлива увага запобіганню торгівлі людьми.

Олена Антоненко, директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області звернула увагу учасників вебінару, що заручниками торгівлі людьми, так само як і всіх інших форм насильства та порушення прав, зазвичай стають люди, мало знайомі з культурою безпеки. Культура безпеки – це не лише знання певних правил, але й середовище, яке формується спільнотою обізнаних людей. Такі люди поважають свої та чужі кордони, вміють вирізнити небезпеку, не бояться просити про допомогу, знають свої обов’язки та права й уміють їх захистити, тому надважливим наразі є здійснення відповідної профілактичної роботи серед дітей у закладах освіти.

Український фонд «Благополуччя дітей» презентував Програму та методичні матеріали для виховної роботи зі здобувачами освіти 7–11 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», що стали ключовим моментом реалізації освітньо-профілактичного компоненту проєкту «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад». Інноваційність Програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» полягає у тому, що фактично вона є першою спробою представити систему виховної роботи саме у сфері профілактики торгівлі людьми шляхом формування в учнівської молоді внутрішнього ціннісного стрижня та необхідних життєвих навичок. Програма і методичні матеріали схвалена Міністерством освіти і науки України до використання у загальноосвітніх навчальних закладах. Цьогоріч програма «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для учнів 7 – 11 класів не оновила ліцензію МОН України, проте педагоги можуть використовувати в своїй роботі посібники і методичні матеріали. Програма  «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для здобувачів освіти 7-11 класів впроваджується у 77 освітніх закладах області та охоплює навчанням 4451 здобувача освіти.

Віта Удовенко, практичний психолог Прилуцької гімназії № 3 імені Сергія Гордійовича Шовкуна Прилуцької міської ради Чернігівської області, поділилася з учасниками досвідом роботи з упровадження програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для здобувачів освіти 7-11 класів.

11-13 жовтня 2023 року у Тернополі Віталіна Шовкова, методист Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області, пройшла навчання за програмою профілактичної роботи з учнями 1-4 класів з питань протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція». Проєкт «Рання профілактика торгівлі людьми та експлуатації серед дітей віком 6–13 років» впроваджується Українським фондом «Благополуччя дітей» у співпраці з Програмою з питань захисту Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні. До плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників на базі ЧОІППО імені К.Д. Ушинського у 2024 році включено навчання з підготовки педагогів за профілактичною програмою з попередження торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для учнів 1-4 класів.

Наталія Кулікова, голова ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини», запрошена в якості спікера, наголосила, що серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі є торгівля людьми.

Ірина Лисенко, проректор з науково-методичної роботи ЧОІППО імені К.Д. Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент, висвітлила «Актуальні питання підвищення кваліфікації педагогічних працівників у часи війни».

Матеріали вебінару будуть розміщені на блозі НМЦПССОЧО.

Участь у вебінарі взяло 149 осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар