середу, 21 лютого 2024 р.

Вебінар «Навички надання першої психологічної допомоги здобувачам освіти» для педагогічних працівників закладів освіти м. Прилуки

 20 лютого 2024 року відповідно до запиту КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» на базі ЧОІППО імені К.Д. Ушинського для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти м. Прилуки було проведено навчальний вебінар «Навички надання першої психологічної допомоги здобувачам освіти».

Спікером навчального вебінару виступила Олена Антоненко, директор Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області. У межах вебінару було розглянуто теми «Перша психологічна допомога: загальна характеристика етапів і психологічних заходів» та «Вікові особливості реакції здобувачів освіти на кризові ситуації: вправи та техніки стабілізації психоемоційного стану».

Вебінар був насичений вкрай важливою інформацією. Зокрема, Олена Антоненко наголосила, що перша психологічна допомога – це, перш за все, загальнолюдська підтримка, яка не є фаховою психологічною та/або медичною допомогою. Під час надання першої психологічної допомоги варто неухильно дотримуватися принципу «не нашкодь». Проговорили про кризові ситуації, про аспекти психологічної допомоги; отримали знання про стрес та вікові особливості переживання стресових ситуацій. Слухачі вебінару отримали такі основні меседжі: необхідно володіти самим та навчити дітей методикам саморегуляції і зниження травматичного стресу; вміти у рамках повсякденного освітнього процесу будувати підтримуючі відносини з дитиною, які сприятимуть її психологічному відновленню; знати, в яких випадках необхідно рекомендувати дитині і її батькам звернутися за допомогою до психолога чи лікаря.

Спікерка дала розуміння того, що таке посттравматичний стресовий розлад; ознайомила з індивідуальними психологічними особливостями реакції на стресові ситуації, з першою ментальною допомогою у стресовій ситуації, з протоколами надання першої психологічної допомоги. Учасники вебінару тепер знають про тривогу, паніку, панічні атаки, цикл змін настрою, про основи психологічної комунікації, як пережити кризу та зберегти спокій; вчилися шукати ресурси.

У навчальному вебінарі взяли участь понад 200 педагогічних працівників.

Немає коментарів:

Дописати коментар