четвер, 15 листопада 2018 р.

Навчальний семінар-тренінг «Профілактика булінгу у шкільному середовищі»

14 жовтня на базі Лосинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою Іриною Миколаївною для педагогічних працівників Лосинівської об’єднаної територіальної громади  Ніжинського району проведено навчальний семінар-тренінг «Профілактика булінгу у шкільному середовищі».
Відкрив навчальний семінар Кільовий Віктор Миколайович, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Лосинівської селищної ради Ніжинського району, який наголосив на актуальності проявів насильства, цькування у шкільному середовищі, на важливості співпраці педагогів, працівників психологічної служби, батьків та здобувачів освіти у профілактиці та подоланні цього явища.
У ході семінару розглядалися питання: «Булінг: види та ознаки», «Фактори, які сприяють виникненню булінгу», «Особливості поведінки дитини, яка зазнає цькування», «Стратегії запобігання булінгу». Акцентовано увагу на алгоритмах припинення булінгу в класі; структурі бесід з учнем, який зазнає насильство та з учнем, який здійснює насильницькі дії. Презентовано та обговорено  відеоролик «Як боротися з булінгом: поради для дітей».
Із метою попередження булінгу в освітньому закладі учасниками семінару практично опрацьовані вправи, спрямовані на вміння проявляти та усвідомлювати  свої емоції; розвиток навичок самоаналізу та рефлексії, емпатії, співпереживання, формування адекватної самооцінки, уважного ставлення до себе й толерантного ставлення до інших. Представлено вправи для формування позитивного мікроклімату в класі, згуртування дітей. Обговорено, як і які вправи можна проводити з батьками із метою налагодження дитячо-батьківських відносин.
У семінарі взяли участь 30 працівників освіти з Лосинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Лосинівського закладу дошкільної освіти «Сонечко», Сальненського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» І-ІІІ ступенів, Шатурського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» І-ІІ ступенів, директор районного будинку творчості; методист відділу освіти Ніжинської районної державної адміністрації, який відповідає за психологічну службу, начальник служби у справах дітей Лосинівської ОТГ.
  Учасники отримали роздаткові та методичні матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар