вівторок, 26 листопада 2019 р.

Психологічний супровід і соціальний захист вихованців закладів освіти інтернатного типу

22 листопада 2019 року на базі Чернігівського інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського проведено засідання методичного об’єднання для практичних психологів і соціальних педагогів закладів освіти інтернатного типу «Психологічний супровід і соціальний захист вихованців закладів освіти інтернатного типу».
 Проректор з науково-методичної роботи Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Ірина Лисенко висвітлила питання щодо підвищення кваліфікації та атестації педагогічних працівників.

У ході роботи методичного об’єднання методистами Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області Іриною Лісовецькою та Людмилою Третинніковою було розкрито ряд актуальних питань щодо діяльності працівників психологічної служби:
  • Положення про психологічну службу у системі освіти України;
  • пріоритетні напрямки діяльності практичних психологів і соціальних педагогів у 2019-2020 навчальному році;
  • планування роботи практичним психологом і соціальним педагогом;
  • ведення документації працівників психологічної служби.
Керівник проектів Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталя Кулікова презентувала профілактичну настільну гру «Ліза та її друзі подорожують світом», як один із методів у профілактичної роботи щодо попередження потрапляння в ситуації торгівлі людьми. Представники закладів освіти інтернатного типу отримали гру в подарунок від Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.
Для ефективної роботи методичного об’єднання працівників психологічної служби було організовано два секційні засідання відповідно до категорії учасників.
На секції для практичних психологів Ірина Лісовецька розкрила питання «Профілактики та подолання булінгу в закладах освіти інтернатного типу». Акцентовано увагу на визначенні поняття «булінг», його видах, ознаках; факторах, які сприяють виникненню булінгу; особливостях поведінки дитини, яка зазнає цькування, стратегії запобігання булінгу.
Із метою попередження булінгу в освітньому закладі учасниками  практично опрацьовані вправи, спрямовані на вміння проявляти та усвідомлювати  свої емоції; розвиток навичок самоаналізу та рефлексії, емпатії, формування адекватної самооцінки, уважного ставлення до себе й толерантного ставлення до інших.
У ході секційного засідання для соціальних педагогів було обговорено питання:
  • Взаємодія соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з установами освіти інтернатного типу щодо здійснення соціального супроводу вихованців закладу (Старовойт Ольга Петрівна, заступник директора – начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді);
  • Порядок стягнення аліментів на користь дитини (Савуляк Дмитрий Васильович, головний спеціаліст відділу комунікації та право просвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області);
  • Захист майнових та житлових прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (Бобруйко Володимир Анатолійович, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги) https://chernihiv.legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/novyny/2546-pro-sotsialnyi-ta-pravovyi-zakhyst-ditei-hovoryly-z-sotsialnymy-pedahohamy-chernihivshchyny
  • Формування та ведення особової справи дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка перебуває під опікою закладу освіти інтернатного типу (Науменко Дмитро, юрист Громадської організації «МАРТ»).

Немає коментарів:

Дописати коментар