четвер, 12 березня 2020 р.

Обласний семінар для керівників методичних об’єднань працівників психологічної служби «Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти»

12 березня 2020 року Навчально-методичним центром психологічної служби у системі освіти Чернігівської області на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського проведено обласний семінар для керівників методичних об’єднань працівників психологічної служби закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти «Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти».
Відкрила семінар Антоненко Олена Михайлівна, директор НМЦ ПС СО. У своєму виступі Олена Михайлівна акцентувала увагу на ролі профілактичних програм у роботі працівників психологічної служби щодо запобіганню проявам насильства в закладі освіти.
Методист НМЦ ПС СО Лісовецька Ірина Миколаївна презентувала програму «Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти», мета якої – підвищення рівня професійної компетентності керівних і педагогічних кадрів закладів освіти з питань запобігання та протидії насильству та надання своєчасної допомоги, ефективної підтримки учасникам освітнього процесу у випадках насильства.
У ході семінару учасниками було опрацьовано важливі складові алгоритму дій фахівців психологічної служби та педагогічних працівників щодо протидії проявам насильства, а саме було розглянуто:
  • порядок реагування практичного психолога, соціального педагога у разі виявлення ознак чи факторів, що можуть вказувати на жорстоке поводження з дитиною або життю і здоров’ю якої загрожує небезпека;
  • порядок реагування практичного психолога , соціального педагога у разі виявлення ознак чи факторів, що можуть вказувати на вчинення домашнього насильства щодо дитини;
  • порядок виявлення, розгляду та реагування практичного психолога, соціального педагога на випади булінгу в закладі освіти;
  • типовий алгоритм ведення діалогу з дитиною, яка постраждала від насильства;
  • приклад послідовності розмови педагога з дитиною, яка порушила правила / поводить себе агресивно / є кривдником(-цею).
Важливим фактором ефективності програми «Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти» є взаємодія усіх учасників освітнього процесу, відповідно до компетентності, дотримання професійних меж та обов’язків, використання існуючих ресурсів щодо профілактики випадків насильства та вирішення конфліктних ситуацій. Одним з загальновизнаних  ефективних спосіб розв’язання конфліктів в освітньому середовищі наразі є метод медіації, який учасникам презентувала Третиннікова Людмила Андріївна, методист НМЦ ПС СО, регіональний координатор провадження методу медіації в освітніх закладах області.
Участь у обласному семінарі взяло 34  працівники психологічної служби.

Немає коментарів:

Дописати коментар