вівторок, 18 травня 2021 р.

Вебінар «Попередження насильства у закладах освіти: загальношкільний підхід» для працівників психологічної служби та педагогічних працівників області

 17-18 травня 2021 року заступником директора Навчально-методичного центру  психологічної служби у системі освіти Чернігівської області ЧОІППО імені К.Д.Ушинського Іриною Грищенко організовано вебінар «Попередження насильства у закладах освіти: загальношкільний підхід» для працівників психологічної служби та педагогічних працівників області.

Із метою налагодження міжвідомчої взаємодії всіх суб’єктів, дотичних до вирішення проблеми насильства, до участі у заході було запрошено старшого інспектора з особливих доручень відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління національної поліції у Чернігівській області, майора поліції Оксану Зубець, яка висвітлила питання співпраці представників ювенальної превенції із працівниками закладів освіти щодо своєчасного реагування на випадки насильства та здійснення профілактичної роботи.

У ході вебінару представником Благодійного фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї» Тетяною Слободян було представлено оновлений посібник «Попередження насильства у закладах освіти», розроблений

Фодом за підтримки IITE ЮНЕСКО. Посібник схвалено для використання у закладах загальної середньої освіти за висновком комісії з психології та педагогіки науково-методичної ради МОН України (лист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» від 04 вересня 2020 року 22.1/12-Г-768).

У публікації представлені організаційні та виховні заходи, а також алгоритми дій керівництва та персоналу закладу освіти щодо реагування на факти насильства й надання допомоги тим, хто зазнав насильства, вчинив його або став свідком.

Із метою ознайомлення із оновленим інструментарієм та задля його практичного використання попередньо були сформовані команди закладів освіти області, що включають представника адміністрації, психолога, соціального педагога, класного керівника (3-5 осіб від закладу). Участь у вебінарі взяли команди із 12 закладів освіти області.

Першого дня захід передбачав попереднє ознайомлення з електронною версією посібника та інтерактивне обговорення правил, внутрішніх процедур і заходів із попередження насильства в учнівському колективі.

Наступного дня команди учасників презентували власні стратегії протидії насильству та булінгу у закладі освіти, обмінювалися досвідом, обговорювали питання необхідності міжсекторальної взаємодії між усіма суб’єктами,  дотичними до питань протидії насильству та булінгу.

Благодійний фонд «Здоров’я жінки та планування сім’ї» на безоплатній основні передав закладам освіти області друковані версії посібника. Працівники психологічної служби зможуть використовувати отримані матеріали для організації та проведення профілактичної роботи та просвіти серед здобувачів освіти, батьків та педагогічних працівників.

Навчально-методичним центром психологічної служби у системі освіти Чернігівської області планується проведення навчання за посібником «Попередження насильства у закладах освіти» для працівників психологічної служби закладів освіти області.

МАТЕРІАЛИ

Немає коментарів:

Дописати коментар