четвер, 18 листопада 2021 р.

18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, що є порушенням прав дитини, завдає довготривалих згубних наслідків на все її подальше життя. Проблема сексуального насильства над дітьми часто є табуйованою, через що дуже складно не тільки встановити кількість потерпілих дітей, а й своєчасно надати їм кваліфіковану допомогу та підтримку. За оціночними даними Ради Європи, кожна п’ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства. Одним із факторів, що спричиняють це явище є погляди суспільства на виховання, зокрема терпимість до проявів жорстокого поводження з дитиною; тотальна суспільна табуйованість теми сексуального насильства а також соціальна й психологічна незрілість дітей, нездатність захистити себе перед проявами сексуального насильства. Тому відповідальність за надання дитині вчасної допомоги, розуміння  та визнання проблеми, попередження ганебних випадків сексуальної експлуатації та сексуального насильства щодо дітей повністю лягає на плечі дорослих. Проведення просвітницьких та профілактичних заходів з формування навичок безпечної поведінки, збереження особистих кордонів та попередження сексуального насильства над дітьми у закладах освіти області є одним із актуальних напрямів роботи.

У закладах освіти області працівниками психологічної служби проводяться просвітницькі бесіди з дітьми щодо небезпек та ризиків; з 2017 року впроваджуються Програми, спрямовані на формування навичок безпечної поведінки для дітей віком 10-13 років «Вчимо дитину захищатися», для дітей віком 14-18 років «Я вмію себе захистити» та програма «Навчіть дитину захищатися», розрахована на просвітницько-профілактичну роботу з дітьми 4-9 років. Програми розроблені фондом «Благополуччя дітей» у партнерстві з Фундацією «Даємо дітям силу» (Польща) за фінансової підтримки OAK Foundation (Швейцарія) та рекомендовані  до впровадження Міністерством освіти і науки України.

Навчання педагогічних працівників із числа вихователів закладів дошкільної освіти, вчителів закладів загальної середньої освіти, працівників психологічної служби системи освіти області здійснюється працівниками Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області через виїзні семінари-тренінги та в рамках навчання за програмою підвищення кваліфікації на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

Зокрема, 22 листопада 2021 року буде проведено навчання за програмами підвищення кваліфікації для педагогічних працівників, практичних психологів та соціальних педагогів закладів загальної середньої освіти формування навичок безпечної поведінки у здобувачів освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар