середа, 13 грудня 2017 р.

"16 днів проти насильства"

Варвинський район
У закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти області завершилася акція "16 днів проти насильства". У рамках акції проведено тренінгові заняття, конкурси малюнків та колажів, круглі столи, виховні години тощо. Дякуємо за участь та організацію заходів усіх учасників освітнього процесу! Окрема подяка тим, хто проявив креативний підхід та окрім звітів надіслав фото матеріали - із задоволенням розміщуємо їх на сторінках блогу.
Коропський район
Варвинський район
Коропський район

пʼятниця, 1 грудня 2017 р.

Шановні колеги!
Доводимо до вашого відома та організації роботи лист Міністерства освіти і науки України від 28.10.2014 №1/9-557 «Методичні рекомендації щодо взаємодії педагогічних працівників у навчальних закладів та взаємодії з іншими органами і службами щодо захисту прав дітей» та «Порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми та загрози його вчинення». Акцентуємо вашу увагу на необхідності налагодження взаємодії з центрами соціальних служб сім'ї, дітей та молоді з метою надання підтримки дітям, що потерпають від проявів насильства у сім'ї та закладах освіти.

вівторок, 21 листопада 2017 р.

Тренінг «Ідентифікація, перенаправлення та надання допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми».


15-16 листопада громадська організація "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини" реалізувала проект "Посилення спроможності представників державних та правоохоронних органів, дитячих закладів опіки і піклування Чернігівської області щодо ідентифікації та допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми в рамках Національного механізму взаємодії" шляхом проведення тренінгу «Ідентифікація, перенаправлення та надання допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми». 
          У роботі тренінгу взяли участь представники правоохоронних органів, органів охорони здоров'я, центрів соціальних служб у справах сім'ї, дітей та молоді та інших організацій, дотичних до вирішення даної проблеми у нашому регіоні. 
У рамках тренінгу було розглянуто механізм взаємодії суб'єктів у сфері протидії торгівлі людьми, визначено прямі і непрямі індикатори в процесі ідентифікації дітей, постраждалих від ТЛ, проведено рольові співбесіди з дітьми, що постраждали від торгівлі людьми. Грищенко Ірина Володимирівна, заступник директора Центру, взяла участь у роботі тренінгу та отримала відповідний сертифікат. Всім, хто зацікавлений у проведенні відповідного тренінгу для працівників психологічної служби області, прохання звертатися до Центру з метою визначення дати проведення заходу. Запрошуємо до співпраці!

пʼятниця, 10 листопада 2017 р.

Шановні колеги та партнери! 
Наближається важлива для усіх небайдужих дата – 18 листопада, коли відзначатиметься Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
Цей день покликаний допомогти підтримувати увагу суспільства до необхідності залучення усіх можливих ресурсів аби зупинити ганебне поводження з дітьми.
 Український фонд «Благополуччя дітей» запрошує вас також долучитися до відзначення Європейського дня.
 Яким чином це можна зробити? Рада Європи, яка є ініціатором започаткування цього дня, пропонує проводити заходи у децентралізований спосіб, тобто, коли організації та окремі особи самі вирішують, в який спосіб реалізовувати власні ініціативи.
Наприклад, наш Фонд вже провів вебінар на тему «Навчимо дитину захищатися», під час якого були презентовані вже знайомі вам методичні матеріали для формування навичок безпечної поведінки дітей, а також видав додатковий тираж у 1000 книжок для дітей «Кіко та рука» (у зменшеному форматі) та листівок для батьків «Як навчити дитину правила «Тут мене не торкайся», готових до розповсюдження.
 Тому, якщо ви чи ваші колеги зацікавлені у проведенні заходів з батьками та дітьми до відзначення Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства у період з 13 по 25 листопада, ми готові надіслати вам наявні матеріали.
 Закликаємо також демонструвати ваші ініціативи у соціальних мережах, в тому числі на сторінці кампанії «Один із п’яти», та використовувати хештег #18November_StopViolenceAgainstChildren.

Щиро ваша,
 Юлія Малієнко,
керівник проекту
Український фонд «Благополуччя дітей»
тел./факс (044) 537-20-16

понеділок, 6 листопада 2017 р.

3 листопада 2017 року, до Дня працівника соціальної сфери, на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулася творча майстерня «Подорож до себе» для практичних психологів, соціальних педагогів, спеціалістів відділів освіти органів місцевого самоврядування, методистів районних (міських) методичних кабінетів (центрів) відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міських рад, які відповідають за питання психологічної служби.  Участь взяли 114 осіб.
У рамках заходу були проведені майстер-класи, тренінги, круглий стіл з актуальних питань психологічного та соціально-педагогічного супроводу учасників освітнього процесу, професійного розвитку працівників психологічної служби:
- Наративний тренінг «Самопрезентаційна компетентність практичного психолога» (Чепурна Г.Л., кандидат психологічних наук, завкафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти
імені К.Д. Ушинського).
­   - Етнотренінг «Генетична пам'ять» (Гірченко О.Л., кандидат психологічних наук, доцент, професор кафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського).
- Майстер-клас «Робота зі стресом та травмою в тілесноорієнтованій психотерапії» (Аніщенко Л.О., старший викладач кафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського).
- Круглий стіл «Профілактика залучення дітей у небезпечні квести» (Чала Т.І., директор обласного центру практичної психології і соціальної роботи).
- Майстер-клас з впровадження відновної техніки «Коло» в практичну діяльність працівників психологічної служби (Третиннікова Л.А., методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи).
- Презентація тренінгової програми «Шлях до успіху»: робота практичного психолога з дітьми учасників АТО, переселенцями, дітьми, що знаходяться в кризових станах (Лісовецька І.М., методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи).
- Майстер-клас з використання метафоричних асоціативних карток (Антоненко О.М., методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи).
- Тренінг «Розвиток комунікативних навичок у дітей з розладами аутичного спектру» (Радченко В.Б., соціальний педагог Прилуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ст.).
- Тренінг «Терапія творчістю чи творчість та технології» (Ніщенко Н.Є., практичний психолог Чернігівського закладу дошкільної освіти № 60).
За підсумками роботи майстерні та до Дня працівника соціальної сфери Довбня В.М., проректор ЧОІППО імені К.Д. Ушинського, доктор філософських наук, привітав учасників та вручив подяки Ніщенко Наталії Євгеніївні, практичному психологу Чернігівського закладу дошкільної освіти №60, та Радченко Валентині Броніславівні, соціальному педагогу Прилуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ст.

пʼятниця, 3 листопада 2017 р.

Методичні матеріали для працівників психологічної служби

З метою надання медичної допомоги та здійснення супроводу працівників психологічної служби області працівниками Центру були розроблені наступні методичні рекомендації:

Грищенко І.В. Психологічна ресурсність як чинник особистісного саморозвитку/ І.В.Грищенко. – Чернігів: ОІППО імені К.Д.Ушинського, 2017. – 44 с.


З іншими напрацюваннями методистів ОЦППСР ви можете ознайомитися більш детально у вкладці "Методичні матеріали"
1 листопада, на запит педагогічних працівників закладів дошкільної освіти Чернігівського району, методистами обласного центру практичної психології і соціальної роботи Антоненко Оленою Михайлівною, Дрозд Оленою Миколаївною проведено навчальний семінар-тренінг «Вчимо дитину захищатися» (Формування навичок безпечної поведінки та попередження сексуального насильства над дітьми). Метою заходу стало підвищення фахового та методичного рівня педагогічних  працівників закладів дошкільної освіти району. 
У ході семінару була надана теоретична інформація щодо формування навичок  безпечної поведінки дітей дошкільного віку.  Акцентувалася увага на поняттях безпеки та небезпеки у повсякденному житті дошкільнят. Надано рекомендації щодо здійснення превентивної роботи стосовно попередження сексуального насильства над дітьми.
Представлено Програму «Навчіть дитину захищатися: просвітницька робота з дітьми дошкільного віку з питань попередження насильства та формування безпечної поведінки». Програма є в переліку рекомендованих профілактичних програм, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2017 № 1127 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо розвиток психологічної служби системи освіти України на період до 2020 року» та спрямована на формування у дітей 4-6 років безпечної поведінки та вміння відстоювати особистісні кордони.
Учасники семінару спробували себе в ролі ведучих інтерактивних бесід для дітей, програли профілактичні ігри, передбачені програмою, що додало їм впевненості у своїх професійних навичках та змогу переконатися у доступності матеріалу і його ефективності. Навчання пройшло 19 осіб, та отримали свідоцтва.

середа, 1 листопада 2017 р.

Шановні колеги! 
Звертаємо вашу увагу на зміну короткого номеру Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації з 24.11.2017 року з 386 на 116123!
Таким чином Україна приєднується до єдиного європейського номеру телефонного консультування!
Просимо використовувати та поширювати цю інформацію!
Шановні колеги!
Нагадуємо, що з метою привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім’ї, підвищення рівня обізнаності щодо сексуальної експлуатації та сексуального насильства стосовно дітей, консолідації зусиль суспільства щодо захисту дітей та протидії цьому ганебному явищу, Радою Європи прийнято рішення визначити 18 листопада Європейським днем захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
Також, традиційно з 25 листопада по 10 грудня 2017 року в закладах освіти області проводитиметься щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».
Пропонуємо вашій увазі для використання у роботі методичні посібники "Навчіть дитину захищатися""Формування навичок безпечної поведінки дітей" (ч.1) та "Формування навичок безпечної поведінки дітей" (ч.2)розроблені спеціалістами Українського фонду "Благополуччя дітей". У вас є можливість запросити до співпраці працівників Центру, які пройшли навчання по роботі з цими посібниками.

пʼятниця, 27 жовтня 2017 р.

30 жовтня Український фонд «Благополуччя дітей» проводить вебінар «Навчимо дитину захищатися» для усіх, кому важливо знати, яким чином, якими засобами формувати у дитини навички безпечної поведінки. 
Усі, хто приєднається до безкоштовного вебінару, матимуть змогу ознайомитися з авторськими методиками щодо формування навичок безпечної поведінки дітей, дізнаються про особливості проведення інтерактивних бесід з дітьми 4 – 6 років, про те, які акценти варто розставити під час проведення інтерактивних ігор з дітьми 10-13 років, та на чому важливо сконцентрувати увагу при проведенні інтерактивних занять для дітей 14 – 18 років.
Експертами-ведучими вебінару є:
·         Тетяна Цюман, психолог, доцент кафедри загальної, вікової та педагогічної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, доцент;
·         Олена Нагула, доцент кафедри практичної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат психологічних наук, дитячий психолог, психотерапевт.
Організатори запрошують до участі практичних психологів, соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, методистів, спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представників громадських організацій, батьків та усіх зацікавлених до участі у вебінарі.
Захід відбудеться 30 жовтня 2017 р. з 16:00 до 17:30.
Для участі у вебінарі необхідна попередня реєстрація до 28 жовтня ц.р. включно за ПОСИЛАННЯМ
Зареєстровані учасники отримають лист з посиланням на сторінку трансляції та пароль доступу. 

четвер, 26 жовтня 2017 р.

Аутоагресія серед підлітків. Види роботи психолога щодо попередження цього явища


26 жовтня на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбувся обласний навчальний семінар-тренінг  для практичних психологів закладів освіти інтернатного типу «Аутоагресія серед підлітків. Види роботи психолога щодо попередження цього явища».
У ході семінару методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою І.М. висвітлені питання: аутоагресія, види аутоагресії, ознаки, причини схильності дітей до аутоагресивних дій.  Акцентовано увагу на суїциді, як одному з проявів аутоагресії; ознаках суїцидальної небезпеки; подано алгоритм дій по відношенню до людини, яка хоче скоїти суїцид. Під час семінару було розглянуто питання роботи психолога щодо попередження цих явищ. 
Методистом Центру та практичними психологами Божко Н.С., (Комунальний заклад «Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.), Сердюк Н.М. (Новгород-Сіверська державна гімназія імені К.Д. Ушинського), Молодшою О.М. (Комунальний заклад «Березнянський навчально-реабілітаційний центр»)  практично опрацьовано з  учасниками вправи на зниження рівня внутрішньої напруги, формування адекватної самооцінки, позитивного сприйняття себе та світу, стабілізації емоційного стану; надані методичні рекомендації щодо їх проведення з учнівською молоддю.
Участь у семінарі взяло 11 психологів закладів освіти інтернатного типу.
Методист Центру                                                                    І.М. Лісовецька

середа, 25 жовтня 2017 р.

Співпраця обласного центру практичної психології і соціальної роботи з Комунальним закладом «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр № 2»

23 жовтня, на запит адміністрації  Комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2», методистами обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою Іриною Миколаївною, Антоненко Оленою Михайлівною, Третинніковою Людмилою Андріївною та соціальним педагогом Прилуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Радченко Валентиною Броніславівною проведено ряд просвітницьких тренінгових занять з педагогами закладу. Метою заходу стало підвищення рівня психологічної компетентності та педагогічної майстерності педагогів. 
В рамках заходу фахівцями психологічної служби проведено навчальні семінари-тренінги для вихователів закладу з актуальних проблем: «Стабілізація емоційного стану та формування адекватної самооцінки дітей з особливими освітніми потребами засобами арт-терапії», «Збереження психічного здоров’я педагогічних працівників, запобігання емоційним розладам та формування стресостійкості», «Розвиток комунікативних навичок у дітей з розладами аутичного спектру». Учасники тренінгів мали можливість закріпити на практиці навички формування стресостійкості, отримати відповіді на поставлені запитання щодо роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та долучитися до обговорення актуальних проблем.

Методисти Центру

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Повідомляємо, що 3 листопада 2017 року, до Дня працівника соціальної сфери (5 листопада), на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського буде проводитися творча майстерня «Подорож до себе».
У рамках заходу заплановано проведення ряду майстер-класів з актуальних питань психологічного та соціально-педагогічного супроводу учасників навчально-виховного процесу, професійного розвитку практичних психологів, соціальних педагогів.
До участі запрошуються практичні психологи, соціальні педагоги, методисти з психологічної служби.

У зв’язку з обмеженою кількістю місць на майстер-класах пропонуємо заздалегідь обрати тему заняття (ДОДАТОК) та зареєструватися. Реєстрація на творчу майстерню проводиться до 30 жовтня за телефоном (0462)605-553, через електронну адресу Chernihiv24@ukr.net, блог Центру (у коментарях) та соціальну мережу Facebook у групі «Психологічна служба Чернігівщини».

середа, 11 жовтня 2017 р.

Шановні колеги!
Звертаємо вашу увагу на методичні рекомендації, що допоможуть розпізнати дітей, які долучені до небезпечних квестів. Для детального ознайомлення просимо перейти за наступним ПОСИЛАННЯМ

вівторок, 26 вересня 2017 р.

В рамках засідання школи молодого спеціаліста для практичних психологів дошкільних навчальних закладів, проведено семінар-тренінг «Навчить дитину захищатися: просвітницька робота з дітьми дошкільного віку з питань попередження насильства та формування безпечної поведінки»

21-22 вересня на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, центром практичної психології та соціальної роботи організовано проведення навчального семінару-тренінгу «Навчіть дитину захищатися». Участь у семінарі взяли практичні психологи дошкільних навчальних закладів м. Чернігова та методисти ОЦППСР (24 особи).
В ході семінару було представлено Програму «Навчіть дитину захищатися: просвітницька робота з дітьми дошкільного віку з питань попередження насильства та формування безпечної поведінки». Програма є в переліку рекомендованих профілактичних програм, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2017 № 1127 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо розвиток психологічної служби системи освіти України на період до 2020 року» та спрямована на формування у дітей 4-6 років безпечної поведінки та вміння відстоювати особистісні кордони. Учасники семінару-тренінгу отримали посібники з чіткими рекомендаціями щодо впровадження програми, авторами якої є визнані в Україні експерти та майстер-тренери у сфері розробки, реалізації та моніторингу інноваційних просвітницьких програм з питань профілактики насильства, запобігання торгівлі людьми: Т. П. Цюман, доцент кафедри загальної, вікової та педагогічної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, Голова Правління ВБО Українського фонду «Благополуччя дітей», кандидат педагогічних наук, психолог та О. Л. Нагула, доцент Інституту людини Київського університету ім. Бориса Грінченка, кандидат психологічних наук, дитячий психолог. Авторами методичного посібника обгрунтовано актуальність проблеми попередження будь-яких форм насильства над дітьми. Для просвітницької роботи з дітьми 4-6 років запропоновано сценарії інтерактивних бесід, спрямованих на навчання дітей п’яти важливим правилам безпечної поведінки. Найважливіша в посібнику інформація стосується того, які ситуації і сигнали в поведінці дитини повинні викликати тривогу у дорослої людини.
Учасники семінару спробували себе в ролі ведучих інтерактивних занять для дітей, програли профілактичні ігри, передбачені програмою, що додало їм впевненості у своїх професійних навичках та змогу переконатися у доступності матеріалу і його ефективності. Фахівці психологічної служби отримали свідоцтва, які дають право на впровадження програми в навчальному закладі і методичні матеріали. Надалі програма «Навчіть дитину захищатися» в Чернігівській області буде поширюватися через проведення навчальних семінарів для психологів, педагогічних працівників та батьків в дошкільних навчальних закладах.
Методист ОЦППСР Антоненко О.М.

середа, 16 серпня 2017 р.

Увага! Оголошення!

Обласну серпневу конференцію методистів МК(Ц) відділів освіти райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, управлінь освіти міських рад, які відповідають за питання виховної роботи та позашкільної освіти, психологічної служби та соціальної роботи, заступників директорів з виховної роботи закладів освіти обласного підпорядкування, практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів об’єднаних територіальних громад та закладів освіти обласного підпорядкування, директорів позашкільних навчальних закладів, методистів НМЦПТО на тему «Загальнолюдські цінності як невід’ємна складова виховного процесу Нової української школи» перенесено на ВЕРЕСЕНЬ 2017 року. Про дату проведення буде повідомлено додатково.

пʼятниця, 19 травня 2017 р.

Тренінг для прийомних батьків

18 травня на базі Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою І.М. проведені тренінгові заняття для прийомних батьків та батьків-вихователів за темами «Профілактика емоційного вигорання» та «Тренінг особистісного росту». В ході занять акцентувалася увага на пошук внутрішнього потенціалу учасників та використання прийомів саморегуляції у профілактиці стресових станів, формування стресостійкості, розвитку навичок позитивного мислення.
Методист Центру                                                                       І.Лісовецька 

субота, 13 травня 2017 р.

Про підсумки програми «Сімейна розмова»

12 травня 2017 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулася конференція з обміну досвідом «Підсумки впровадження інформаційно-освітньої протиалкогольної програми «Сімейна розмова» у 2016-2017 навчальному році»
У конференції взяли участь Луценко Ю.А., науковий співробітник лабораторії прикладної психології освіти Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, національний координатор Програми, Чала Т.І., директор обласного центру практичної психології і соціальної роботи, обласний координатор, Гонтар Т.В., методист методичного центру управління освіти Чернігівської міської ради, міський координатор, 18 тренерів Програми, працівники центру практичної психології і соціальної роботи.
З вітальним словом до учасників конференції звернувся Довбня В.М., проректор з науково-педагогічної роботи інституту, доктор філософських наук. Він наголосив на важливості колективної роботи щодо профілактики вживання підлітками алкогольних напоїв. Луценко Ю.А. ознайомив із результатами впровадження Програми на рівні України, актуалізував питання розширення мережі навчальних закладів та підготовки тренерів Програми. Чала Т.І. проаналізувала впровадження Програми серед учнів 7, 8 класів та їх батьків в навчальних закладах області. 
Гонтар Т.В. розповіла про організацію участі практичних психологів і соціальних педагогів міста Чернігова у впровадженні Програми. Тренери загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова поділилися досвідом проведення профілактичних занять, елементами творчості, відгуками учнів і батьків.
Учасники конференції запропонували збільшити кількість занять за Програмою та посилити співпрацю батьків і дітей щодо розуміння шкідливості вживання алкоголю.

Директор центру                                                                             Чала Т.І.

четвер, 11 травня 2017 р.

«Шлях до успіху»


5 травня на базі громадської організації «Центр психолого-соціальної допомоги «Ресурс»  методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою Іриною та практичним психологом Чернігівської вечірньої школи Ющенко Наталією проведено тренінгове заняття для дітей учасників АТО, переселенців, волонтерів за Програмою «Шлях до успіху». 
Протягом тренінгу діти шукали свої внутрішні ресурси; визначали справи, які вони вміють гарно робити і це приносить їм задоволення. Тренери акцентували увагу учасників на тому, як можна змінити свій поганий настрій  – розпочавши займатися улюбленими справами. Діти визначали ті справи, якими вони можуть займатися щоб покращити свій емоційний стан.

Методист Центру                                    Ірина Лісовецька

середа, 3 травня 2017 р.

Об’єднання зусиль громадських організацій з різних регіонів України щодо реабілітації учасників АТО та членів їх родин

 З огляду на ті події, які відбуваються в країни протягом останніх років, на ті зміни, які характерні для нашого суспільства розумієш, що такі поняття, як «толерантність», «людяність», «вдячність» майже втратили своє значення.
Коли ми, як волонтери, намагаємося привернути увагу громади до проблем учасників АТО, сформувати толерантне ставлення до них та членів їх родин, усякими шляхами допомогти тим, хто ризикуючи своїм життям і здоров’ям надав нам і нашим дітям можливості спокійно спати, ходити на роботу, до школи, відвідувати дитячий садочок, навчатися та отримувати професію, а у відповідь чуєш: «Воно вам треба?!», «Вам більш немає чим зайнятися?», «Нас це не цікавить!» – опускаються руки, з’являється відчуття безпорадності, а головне – відсутність підтримки та розуміння.
У реалізації проекту «Точка опори 2» ми об’єдналися  з представниками громадських організацій з інших регіонів України: «Ріка Життя» (Дніпропетровська область), «Закарпаття - Донбас» (Закарпатська область) та зустрілися на навчальному семінарі з проблеми «Реабілітація учасників АТО та членів їх родин»  в           м. Чернігові на базі громадської організації «Центр психолого-соціальної допомоги «Ресурс». Представники нашої організації презентували роботу Центру:  розповіли про власну розробку реабілітаційної програми по психологічному відновленню комбатантів та її досягнення; показали роботу на тренажері «Сухожил» по  відновленню опорно-рухового апарату; розповіли про вплив  флоат-камери на серцево-судинну і нервову системи та психоемоційну сферу; особливості проведення процедури масажу; провели екскурсію в музеї «Незламні», який створений учасниками АТО.
Представники «Ресурсу» поділилися своїм досвідом роботи для впровадження його партнерами в своїх регіонах за напрямками: «Основи роботи на тренажері «Сухожил», «Робота з дітьми, які перебувають у кризових станах (тренінгова програма «Відродження ресурсів»).
 Під час проведення заняття групи підтримки для сімей учасників АТО до нас долучилися представники громадських організацій «Єдина родина Чернігівщини» (Чернігівська область), «Кримська громада» (Чернігівська область). Під час дружньої зустрічі піднімалися наболілі питання стосовно ситуації, яка склалася в Україні. Але усіх об’єднувало одне:  вшанування пам’яті тим, хто своїм життям захищав незалежність країни; допомога нашим захисникам повернутися до нових умов мирного життя. Волонтерам з Дніпра та Ужгороду родина Шанських від «Єдиної родини» показали свої витвори мистецтва та подарували ляльки-мотанки на згадку.
Відбулося підписання меморандумів про співпрацю між «Ресурсом» та громадськими організаціями «Ріка Життя», «Закарпаття - Донбас», що в свою чергу дасть можливість об’єднатися в коаліцію для підвищення впливу не тільки в регіонах, а й в Україні в цілому.
  Після такого спілкування  розумієш, що ми не одні, нас багато таких, кого об’єднує спільна мета. У всіх нас є труднощі, перешкоди, але  вислухавши думку кожного, його досвід та шляхи реалізації задуманого відчуваєш себе єдиним цілим, з’являється бажання діяти, так як віриш у себе, у інших; відчуваєш підтримку. А головне – тільки об’єднавшись разом, підтримуючі тісні зв’язки, щедро обмінюючись своїми досягненнями один з одним ми здатні багато на що!
Значення такої співпраці набагато більше ніж встановлення дружніх зав’язків та надбання нових контактів. Це і  налагодження внутрішньо-національного діалогу, обмін досвідом, який дасть нові напрацювання та розширення напрямків реабілітаційної роботи; удосконалення спільної системи щодо здійснення фізіологічної, психолого-соціальної реабілітації учасників АТО та членів їх родин;  подолання можливих непорозумінь та негативних стереотипів у повсякденному та професійному житті між внутрішньо переміщеними особами, учасниками АТО та місцевими мешканцями;  налагодження співробітництва між регіонами, що опікуються проблемами воїнів АТО.

Керівник проекту «Точка опори 2»                                            Ірина Лісовецька

Навчальний семінар для психологічної служби Бахмацького району

25 квітня на базі Бахмацького загальноосвітнього навчального закладу №2  методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Лісовецькою І.М. проведено навчальний семінар-тренінг для працівників психологічної служби Бахмацького району з проблеми «Психологічна допомога дітям у кризовому стані».
Директор закладу Протащук Сергій Миколайович, заступник директора з навчально-виховної роботи Кучеренко Людмила Леонідівна та заступник директора з виховної роботи Матісько Раїса Яківна презентували школу учасникам семінару, яка була побудована 15 років тому за сприянням Л.Кучми. Учениці 8-го класу запросили до шкільного музею бойової та трудової слави, розповіли історію рідного краю.
Методистом Центру під час семінару-тренінгу висвітлені питання: «Кризова ситуація, її особливості», «Реакція на кризову ситуацію у дітей та підлітків», акцентовано увагу на методах психологічної допомоги дітям у кризовому стані.


Методист Центру                                                                  І.Лісовецька

Реабілітація учасників АТО та членів їх родин: обмін досвідом між регіонами

21-22 квітня  на базі громадської організації «Центр психолого-соціальної допомоги «Ресурс», у рамках проекту «Точка опори 2», відбувся навчальний семінар для громадських організацій  «Ріка Життя» (Дніпропетровська обл.), «Закарпаття - Донбас» (Закарпатська область) та волонтерів області з проблеми «Реабілітація учасників АТО та членів їх родин».
Представники «Ресурсу» ділилися своїм досвідом роботи для впровадження його в інших регіонах за напрямками: «Основи роботи на тренажері «Сухожил»  (по відновленню роботи м’язів, сухожиль учасників АТО), «Робота з дітьми, які перебувають у кризових станах (тренінгова програма «Відродження ресурсів»).
Наші гості відвідали музей «Незламні», який створено на базі Центру учасниками АТО, познайомилися з роботою флоат-терапії по відновленню психо-емоційного стану та нервової системи.
У рамках семінару відбулося підписання Меморандумів про співпрацю між «Центром психолого-соціальної допомоги «Ресурс» та громадськими організаціями «Ріка Життя» та «Закарпаття - Донбас».
Протягом семінару учасники мали можливість поділитися своїм досвідом, обговорити різні проблеми та спільно знайти шляхи їх вирішення.
Такі заходи не тільки об’єднують, але й   дають впевненість у тому, що ми робимо; дають можливість зрозуміти актуальність та потрібність нашої роботи; ще раз зрозуміти: «У єдності наша сила!».
У семінарі взяли участь 26 волонтерів.

понеділок, 10 квітня 2017 р.

Організовано проведення навчальної практики для слухачів курсів підвищення кваліфікації практичних психологів дошкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів та навчально-реабілітаційних центрів області.

7 квітня обласним центром практичної психології і соціальної роботи на базі Чернігівського дошкільного навчального закладу № 2 було організовано проведення навчальної практики для слухачів курсів підвищення кваліфікації практичних психологів ДНЗ, НВК та НРЦ області.
Практичний психолог закладу, Софія Олексіївна Биченок, провела презентаційний просвітницький семінар-тренінг для батьків на тему «Стратегія накопичення життєвих ресурсів». В ході тренінгового заняття було опрацьовано навички стресостійкості, формування ціннісно-смислових настанов у сфері сімейного виховання, розвиток діалогу як найбільш сприятливого середовища розгортання особистісного потенціалу дитини в сім’ї. Проаналізовано причини та наслідки порушень у системі сімейних стосунків: гіперопіка, байдужість батьків до дитини, жорстоке, агресивне ставлення з боку одного з батьків. В ході тренінгу було опрацьовано батьками, під супроводом психолога, шляхи налагодження ефективного виховного впливу на засадах гуманності, довіри та розуміння потреб дитини. Методистом Центру, Оленою Михайлівною Антоненко, було проведено аналіз заняття та висловлено вдячність адміністрації та психологу закладу за організацію та проведення практичних занять на високому рівні.
30 березня методистом обласного центру практичної психології і соціальної роботи Оленою Михайлівною Антоненко проведено тренінгове заняття з фіналістами всеукраїнського конкурсу «Учитель року» . В ході тренінгового заняття було надано рекомендації щодо формування стресостійкості, розкриття внутрішніх та зовнішніх ресурсів, адаптивність та бажання підвищувати свій професійний рівень, активізувати творчий потенціал педагога.